Suunnitelmallinen jälki- ja hakuharjoittelu
Koulutamme suunnitelmallisesti koiria jälki- ja hakutyöskentelyyn ympäri vuoden. Treeniryhmämme harjoittelevat kouluttajien ohjauksessa viikoittain lukuunottamatta kesä- ja joulukuun treenitaukoa.
Jäljestä se lähtee
Jäljestävä koira etsii maavainuisesti ihmisen maastoon jättämää hajujälkeä. Jäljestävä koira on liinassa, joka on kiinnitetty työliiviin. Jäljen pituus on yleensä 50-1500 metriä. Jälki on tehty eli kävelty noin 2-8 tuntia ennen harjoitusta. Koira ilmaisee ohjaajalle jäljen kävelleen henkilön jäljelle jättämät esineet. Jos koira ei löydä esineitä, ohjaaja noutaa esineet pois maastosta harjoituksen jälkeen.
Hakuhommissa kilisee karhukello
Haku suoritetaan partioimalla siten, että koira etsii vapaana ilmavainulla ihmisestä ilmavirtausten mukana kulkeutuvaa hajua ohjaajan määrittelemällä alueella. Koiran työvaljaaseen on kiinnitetty kello, joten koiran liikkuminen alueella on kuultavissa. Lisäksi harjoittelemme koiran kanssa vaihtelevasti ja mahdollisuuksien mukaan taajama-, rakennus- ja vesistö-etsintää. Harjoittelemme myös hallintaa, joka on oleellinen osa pelastuskoiran koulutusta jo turvallisuudenkin vuoksi.
Hälytreeneissä kaikki taidot käyttöön
Pelastuskoiran ohjaajalta edellytetään ensiapu-, suunnistus- ja viestintätaitoja, joita harjoittelemme säännöllisesti niin sanotuissa hälytystreeneissä. Harjoituksessa simuloidaan etsintätilannetta etsintävarustuksessa, joka sisältää mm. ensiaputarvikkeet.
Pelastuskoiran ja sen ohjaajan lisäksi etsintäpartioon kuuluu suunnistaja. Koiran ohjaajan tehtävä on toimia koiran työparina ja tulkita sen reaktioita etsittävän löytämiseksi. Suunnistaja huolehtii siitä, että etsintä kohdentuu harjoituksessa määritellylle alueelle.
Kun koira löytää maalimiehen, ohjaaja ja suunnistaja antavat tarvittavan ensiavun ja ilmoittavat sijainnin harjoituksen tilannekeskukseen. Hyvä pelastuskoira tarkastaa ohjaajansa kanssa nopeasti ja tehokkaasti laajoja etsintäalueita myös pimeällä.
Käyttöönottotarkastuksen kautta hälytyskoirakoksi
Pelastuskoiran ja ohjaajan yhteinen taival viranomais-kelpoiseksi työpariksi eli hälytyskoirakoksi kestää yleensä noin 3-4 vuotta. Matkan varrella on suoritettava hyväksytyt kokeet sekä jäljestä että hausta ennen lopullista käyttöönottotarkastusta viranomaiskäyttöön.
Käyttöönottotarkastuksen jälkeen taitoa tarkastetaan kahden vuoden määräajoin jäljen ja haun taidontarkastuskokeissa.